38. Feltámadás

1912. május 7., déli 12 órakor

Történetünk itt véget ér, a további történések már nem ide tartoznak.  Afféle ráadásként érdemes még a Carpathia további sorsára pillantanunk.

A példátlan mentésben részt vevő hajót és legénységét mindenhol megkülönböztetett tisztelettel fogadták. Így volt ez Magyarországon is, ahová – a rendkívüli kitérő miatt késéssel – május 7-én érkezett meg. Május 10-én Budapesten fogadták a tisztikart és a legénységet. A kapitány magas állami kitüntetést kapott. A személyzet tagjait pedig jótékonysági futballmérkőzésre hívta ki az MTK.

A Carpathia fiumei útjai az I. világháború kitöréséig folytatódtak. 1914 után az antanthatalmak csapatszállító hajóként használták Boston és Liverpool között. 1918. július 17-én egy német tengeralattjáró megtorpedózta és elsüllyesztette.

Körülbelül ekkor, talán éppen ezen a napon hoztak a nagyhatalmak végleges döntést a Monarchia megszüntetéséről és Magyarország feldarabolásáról. Ezen a napon nem csak a Carpathia, hanem Kárpátia is elsüllyedt. Mégis: harmadnapra feltámad, és az őt keresztre feszítő nyugati civilizáció túlélőinek megmentője lesz. 

Vége a második résznek

komment

süti beállítások módosítása